Themabijeenkomst ACO ‘Verhalen van De Jonge Dame’ (september 2016)

De expositie laat de beelden van de eerste fase van dit participatieprojectzien, waarmee de deelnemers een belangrijke stap nemen in het scheppen van een ander beeld van het leven en de waarden van ouderen.

Vervolgens werd de film ‘Verhalen van De Jonge Dame’ vertoond.

Discussie naar aanleiding van film en toelichting

De aanwezigen vinden het een mooie film en een mooi concept. Het concept past erg goed bij de ‘Huiskamers’ in de stad. Voorgesteld wordt het project te herhalen in een verpleeghuis. Liesbeth en Cas denken dat dit lastig wordt, want in verpleeghuizen speelt heel andere problematiek.

Geopperd wordt dat het zo leuk zou zijn als ouderen eens een podium werd geboden op een Culturele Zondag.

Liesbeth Arends vertelt dat zij daarover heeft gesproken met de directeur van Cultuurpromotie Utrecht. In dat gesprek kwam naar voren dat het wel zinnig zou zijn om de Culturele Zondag wat meer naar de wijken te brengen in plaats van in de binnenstad te houden. De actieradius van ouderen is vaak maar klein.

Conclusies

  • Dit film- en expositieproject is een mooie manier om ouderen op een positieve manier naar voren te laten komen. Dat zou meer moeten gebeuren.
  • Culturele manifestaties, zoals de culturele zondagen, zouden meer een connectie moeten leggen met ouderen. Als kunstenaar én als bezoeker.
  • Culturele zondagen zouden dichter bij ouderen moeten worden georganiseerd, bijvoorbeeld in de wijken of in ouderencentra, zorginstellingen en dergelijke.
  • Dergelijke projecten kunnen ook worden opgezet ook in andere instellingen of samen met de ‘Huiskamers’ in de verschillende wijken. Ouderen hebben vaak mooie verhalen die niet alleen door andere ouderen worden herkend, maar ook interessant zijn voor jongeren.

 

Het komend jaar zal de ACO bekijken hoe ouderen en kunst en cultuur meer en dichter bij elkaar kunnen worden gebracht. Er wordt meegedacht aan een festival dat met en voor mensen van álle leeftijden wordt georganiseerd.